Naukowcy: Alkohol powiązany z ryzykiem kolejnego typu raka. Ogromne badania

Dodano:
Piwo Źródło:
Picie piwa lub alkoholi wysokoprocentowych, nawet w umiarkowanych ilościach, zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki. Badanie z udziałem 2,5 mln osób.

O tym, że alkohol ma związek ze zwiększony ryzykiem powstawania wielu chorób, w tym nowotorowych, wiadomo od dawna. Światowa Organizacja Zdrowia podkreśla, że spożywanie procentowych trunków jest powiązane z niektórymi nowotworami głowy i szyi (krtani, gardła, przełyku, jamy ustnej), jelita grubego (okrężnicy i odbytnicy), żołądka, wątroby i piersi u kobiet. Najnowsze badanie wskazuje, że do tej listy trzeba dopisać kolejną pozycję – rak trzustki.

Alkohol zwiększa ryzyko raka trzustki

Analizę w tym kierunku przeprowadziła Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), a wyniki zostały opublikowane na łamach PLOS Medicine. Naukowcy wzięli pod uwagę 30 różnych badań z lat 1980 a 2023 r. z czterech kontynentów, (Azji, Australii, Europy i Ameryki Północnej), w których w sumie wzięły udział 2 494 432 osoby mające średnio 57 lat.

Na początku badań uczestnicy nie byli zdiagnozowani w kierunku raka trzustki, a w trakcie trwającej średnio 16 lat obserwacji stwierdzono 10 067 przypadków zachorowań.

Jak czytamy we wnioskach autorów, wyniki potwierdzają pozytywną zależność między spożyciem alkoholu a ryzykiem raka trzustki, niezależnie od płci i statusu palacza. Powiązania były szczególnie widoczne w przypadku wyjściowego spożycia alkoholu wynoszącego co najmniej 15 g/dzień u kobiet i 30 g/dzień u mężczyzn. Jednak, jak zaznaczono, związek został wykazany w przypadki mocnych alkoholi i piwa, w przypadku wina nie.

Każde 10 g alkoholu dziennie (odpowiada to porcji 250 ml piwa, 30 ml wódki 40 proc. lub 100 ml wina o mocy 12 proc.) wiązało się z 3 proc. wzrostem ryzyka raka trzustki. U kobiet spożycie alkoholu wynoszące 15–30 g na dzień wiązało się ze wzrostem ryzyka o 12 proc. U mężczyzn spożycie alkoholu wynoszące 30–60 g na dzień i ponad 60 g na dzień wiązało się ze wzrostem ryzyka odpowiednio o 15 proc. i 36 proc.

Nie ma bezpiecznej dawki

„Spożycie alkoholu jest znanym czynnikiem rakotwórczym, ale do tej pory dowody łączące go z rakiem trzustki były uważane za niejednoznaczne” — zaznaczył jeden z autorów badania dr Pietro Ferrari, szef Oddziału Żywienia i Metabolizmu w IARC.

„Nasze odkrycia dostarczają nowych dowodów na to, że rak trzustki może być kolejnym rodzajem raka związanym ze spożyciem alkoholu" – dodał.

„Tak naprawdę nie ma bezpiecznego poziomu picia alkoholu, jeśli chodzi o ryzyko zachorowania na raka” – podkreślił.

Źródło: PLOS Medicine
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...